Avdankede sosialdemokrater og unge nasjonalister

Det fremgår fra flere undersøkelser publisert i dag at det er ubestemmeligheten og den blanke stemmen som dominerer blant franske velgere – med Marine Le Pen som et visst unntak. Blant førstegangsvelgere er 29,3%, det vil si 3,3 millioner ungdommer bestemt på å stemme Le Pen i første valgrunde, hvilket er høyere enn den glatte globalisten Macron med sine 27,2%. Le Pen må regnes som et sterkt unntak, fordi hun går imot tidsånden og inntar sterke standpunkt i politikken der alle andre viker. Kandidatene fra ytre venstre bruker stadig sin «revolusjonære» retorikk, men de har ikke engang kommet på banen hva angår den store kulturelle usikkerheten som vedrører hvorvidt staten står fritt til å representere noe annet enn franske verdier.

Undersøkelsen til Cevipof som tilhører Science Po viser imidlertid at 40% av velgerne ønsker å stemme blankt, og utgjør dermed den største velgergruppen. Grunnen til dette kan man muligens finne svar på her. Videre er det nærliggende å knytte denne store andelen vekselvis desillusjonerte og forvirrede velgergruppen til den politisk drevne nøytraliseringen av offentligheten som venstresiden har vært med på å fremme, ved å nekte å ta debatten om franskmennenes kultur og etnisitet. Kritikken av den første debatten mellom fem av de største kandidatene til valget handlet nettopp om det at folk ikke oppfattet å ha hørt noe reell politikk bli diskutert gjennom den tre timer lange debatten. Det lyder kjent, får en si som nordmann. Eksakt hvem disse 40 prosentene er, er naturligvis umulig å si, men i det første valget hvor venstresiden praktisk talt er utradert i maktkampen om Élysée-palasset, kan vi gjette på gjøre en kvalifisert gjetning på at dét er den avgjørende faktoren for usikkerheten om hva en skal stemme.

Hver femte lønning i Frankrike blir betalt av staten til «funksjonærer», og denne gruppen viser nå ifølge undersøkelsen fra Science Po en rask fremvekst av folk som vil stemme på Le Pen som president, hvilket trolig skyldes den sterke staten Le Pen ønsker, som i sin tur sikrer funksjonærene sine jobber. Økonomisk er ikke dette hva Frankrike trener, som med  en viss rette beskrives som Europas syke mann, men det kan bli avgjørende dersom Le Pen skal overbevise dem på vippen i andre runde. Det er verdt å legge merke til at det nå spesielt er dem med høyere utdannelse som øker sin oppslutning om Le Pen.

Av dem som utgjør samfunnets sisteskanse, politiet og militæret vil 56% stemme på Le Pen. Av lærere derimot vil kun 9% stemme på Le Pens parti. Denne forskjellen er neppe hovedsakelig ideologisk, men handler mer om perspektiv og virkelighetsoppfatning.

Le Figaro – Le Figaro

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s