Statister for egen samtid

Hva er farene ved et moralsk nullsumkompass?

Alle samfunn kultiverer og dyrker frem forskjellige psykologiske trekk ved mennesket, og i den negative enden av denne betydningen finner vi det som har fått tilnavnet ‘livsløgner’, som følge av Ibsens udødelige og nådelese beskrivelser av nettopp dét. Jeg mener politisk korrekthet har gjort noe med hvordan vi fjellaper systematisk orienterer oss i smått og stort. I dag har det festet seg en oppfattelse hos meg om at det ikke er så mye ideologiske preferenser og peilepunkt som gir leveregler og retningslinjer. Der har utviklet seg en egen tankemekanisme – hos kollektivet og individet – som er utviklet for det politisk korrekte; minste motstands veg. Det er en tankemåte som identifiserer seg meget bra med det mange kjenner som ‘nullsumsteorier’ fra økonomi, eller samfunnsfag. Karl Marx’ visjoner om samfunnsutviklingen som følge av den industrielle revolusjon* går utifra en nullsumsteori om at verdiskapning ikke kan finne sted, og hvis det eksisterer betyr det å ta fra ett sted og gi til et annet. Hvis nullsumsteorien til Marx stemte overens med virkeligheten ville de fleste etter all sannsynlighet vært enige om at kommunisme er den beste veg å gå, hvis ingen gjør noen større eller mindre forskjell, hverken til eller fra. Men så er da så absolutt ikke tilfellet.

Derfor er det også en grov beviselig og faglig feil, hvis ikke løgnaktighet å gjøre som min geofag-lærer på Kristelig Gymnasium i første gym å representere verdens rikdom med et gitt antall kjeks og snakke om hvor urettferdig fordelinge mellom landene er. Men det er jo så mye lettere! For det er jo selvfølgelig mye vanskeligere å snakke om at kommunistiske partipamper i Kina eksporterer størstedelen av Kinas matvarer fra dyrebar matjord for å selge til mangedoblet pris i Europa, heller enn å brødfø egen befolkning og gi egen befolkning midler til effektivisering og dermed øke antall kjeks i min tidligere geofag-lærers spill. Karl Marx’ er å forblir tiltrekkende så lenge der eksisterer intellektuell latskap.

Nullsumsteorier fjerner alt rom for bedømming; det skal være pur kalkulering. Det er alt annet enn å følge argumentet trofast uansett hvor det tar oss slik Sokrates lærte. Det er (hvis det fortjener betegnelsen) sofistikert anti-intellektualisme.

Slik gjør vi oss selv aktivt til statister for samtiden og prøver å gjøre oss selv så flate som overhodet mulig, ved fullstendig å skru av våre analytiske evner. Likegyldighetens apologeter.

Det dreper tankekraften og kultiverer frykten – frykten som spiser sjelen. I dagens samfunn er dette nyttig på kort sikt p.g.a. IS, ettersom man for nå hviler komfortabelt på det at ‘Amerika har minst like mye skylda som islam’, men ender opp med en fobi for virkeligheten hvis den kommer og presser for tett på; ergo et fullendt mentalt stillstående i norsk debatt etter terrorangrepet i København av en person som uten problemer skaffet seg automatvåpen og sprengstoff og spaserte ut døra for å henrette jøder og vantro. At ikke Amerika er å blamere denne gang erstattes med en usett men usigelig truende islamofobi for å få det moralske regnestykket til å gå opp.

I den verden blir alt talehandlinger. Man rebellerer mot Parmenides’ tanke om at tanken alltid har et objekt og gjør tankeverden selv til eneste gyldige peilepunkt. ‘Islam er fred.’ ‘Vi står sammen.’ Det er blitt en forbrytelse mot folkeskikken å spørre hva i helvete dette tåkepratet har å gjøre og betyr i så alvorlige situasjoner som akkurat har manifestert seg i egne gater. Som medmennesker kunne man kanskje tenkt seg at en og annen journalist ble såpass oppildnet over at noen kan være så usensitive at de med største selvfølgelighet begynner å skjønnmale flagget til de som nettopp har spilt blod i gatene – med den intensjon om å bevare et verdensbilde hvor alle er like gode og dårlige på ‘begge sider’ – at journalisten spurte om hvordan det går an å snakke om alt annet enn hva som nettopp har hendt. Men vi skrur på nyhetene hver gang; og hører de samme inkantasjonene/besvergelser hver gang.

Stormens øye

Tanken om at politikken kan traktes gjennom en moralsk nullsumsteori hegner om og dyrker livsløgner, for man er for evig i stormens midte, der alt er stille og en står uberørt, og nyter synet av alle andre som går til grunne og ikke har skjønt at det hele handler om å finne det salige midtpunkt. Jorda er jo ikke flat eller rund, den er oval, må vite! Slik unngår vi alt snakk om konsekvenser av dagens kurs, for det er allerede bestemt at kun onde mennesker gjør onde ting og da finner man selvfølgelig aldri den feil, den skyldige feil som lever midt iblant oss – som vi selv kanskje attpåtil har kultivert.

Heraklit står for lærersetningen om at vi aldri kan trå ned i samme elv to ganger. Den moralske nullsumsteorien sørger for det motsatte. Det er alltid de samme debattene og vi fortsetter å tale som om ingenting er i forandring, når det er nærmere sannheten at ikke bare tingene rundt oss men selve grunnen under oss som beveger seg – med rasende fart.

Teorien er en form for eksorsisme utført på en selv, hvor man tror at man kan utrdrive alt ondt bare ved å plassere det langt nok unna en selv. Det er det svenskene driver med når de snakker om 30-tallet og nazister. De prøver å kaste ‘de andre’så langt unna at de umulig kan ha noe med ‘dem’ og alt det de snakker om å gjøre.

Det finnes intet avlat, for dere er bare de onde og de gode. Det er en form for panteisme som ser ut til å komme fra en form for globalistisk multikulturell altermondialisme†. I virkeligheten er det onde og det gode, som i Demokrits tankegang i evig ‘strife’, gjensidig strid – og noen ganger mer eller mindre enn andre. Men det politiske korrekte tillater ikke slikt. Konfluens er per definisjon umulig. Dikotomien er total. Den naturlig konfesjon går til menneskerettighetene som har ved offentlig konsensus trumfet grunnloven i Sverige for lenge siden, og i teorien også i Norge pga forrige regjering. Videre, innenfor denne logikken må motstandere av dette prosjektet være fiender av menneskeheten.

Sverige er det ekstreme tilfellet av hva som skjer når nullsumsteorier får råde. Og enda verre er det at man ikke engang vil vedkjenne at det er en ideologi. Ideologien identifiseres med selve verdens væren og blir mer og mer til en statlig ‘naturreligion’ med de naturlover nullsumsteorien utskriver. Følgelig i denne tankegang begynner man også å anse det onde som en naturkraft. Dette er forbrødring med radikal opplysningstankegods som også anså Mennesket som alene godt og derfor alle onde som motmennesker per definisjon fortjent til giljotinen.

Dette handler da heller ikke bare om politikk her hjemme. Dagens verden er så unhåndgripelig at det virker fåfengt i det hele tatt å prøve å forstå hvis man bare ser på samtidsbildet. Dette er ikke den første islamistrevolusjonen i det arabiske området som utgjør en eksistensiell trussel for Europas grenser, i geografisk så vel som samfunnsmessig forstand. Det er ikke forste gang heller Europas kristne står med vlepleid selvgodhet og ser på utslettelsen av kristne i Jesu hjemtrakter. Det har vært en lang sekvens. Ikke bare fra 1453§ til nå. Midt-Østens kristne har lært å gjøre lite av seg, uansett tilstand eller forhold. Hvis ledere fortsetter å forfekte et verdenssyn hvor alle land og religioner er like gode vil vi finne at vi ikke bare vil være uten vilje evne, men vil blir mer uvillige mot å gjøre, slik EU helst vil late som om konflikten med Russland er en ‘utfordring’ og ikke egentlig har noe annet å gjøre med EU enn ‘bedre samarbeid’.

EU har satt en ledende trend i det at hvis ikke verden går på akkord med vårt moralsk budsjett velger vi i stor grad å rent utelukke det.

Men når jeg ser Niall Ferguson på talerstolen hos Civita ser jeg noe annet enn hva som vanlig er i dag. Det er en person som står i spissen. Han er ikke avant-guard i den forstand at han trekker opp stigen eller kullkaster noen fortid, men det er noen som står i sentrum fordi de har tenkt lengre, hardere og rett og slett bedre enn andre. Ikke fordi det går i en spesiell retning, men fordi det er dypere og mer gripende enn før. Slik driver man selve diskursen fremover uansett om publikum er enig eller uenig.

Venstresiden har i dag utallige personer å dra en kulturradikal tradisjon fra – men gjør det bare ikke. Det er bare pur kontemporær incest blant dagens rekker av venstreintellektuelle. Det er bare å plukke opp siste utgave av Agora om rasisme. Man har ikke ånden fra 70-tallet hvor det var ledende figurer som fordøyde tradisjonen, brøt den ned og kom opp med noe nytt. I dag har høyresiden monopol på den slags originalitet. Hadde Harald Bloom (forfatter av ‘The Closing of the American Mind’) blitt født bare et par tiår før skulle ha såvisst vært på venstresiden dengang, heller enn noen høyreside – som han på ingen måte bestrebet å tilpasse seg. Noen som Harlod Bloom og Niall Ferguson har det felles at de nøster opp i noe som allerede ligger der på innsiden av våre samfunn og greier å angripe oss utenifra som en motkultur.

Den opplysningsånden vi er ute etter er det Oxford oppsummerer i sitt motto ‘Ad lucem’, ‘Mot lyset’; en oppfordring i retning av den ovennevnte Sokrates til å følge det glimt av lys av sannhet vi øyner uten å tenke mer på vektskålens likevekt.

____________

*Mest sannsynlig er det sant at arbeiderne først fikk dårligere vilkår i den første bølge av den industrielle revolusjon på den tid da Marx levde og skrev, men derfra gikk det hovedsakelig kun oppover og bedre for alle frem til nyere tider.

†en ideologi med en visjon om en ‘annen verden’.

§Konstantinopels fall i 1453 p.g.a. hjelpen fra kontinentet som aldri kom. Før det hadde endatil romersk-katolske korsfarere plyndret Konstantinopel tilbake i 1204. Ikke veldige gode relasjoner m.a.o.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s