Historiens største historieforfalskning

Ved Konstantins konvertering på 300-tallet fulgte en total omveltning for Kirken. Biskoper med torturmerker på kroppen kom opp og ut fra sine fengselshuler og fant seg plutselig sittende omkring keiserens trone, med rang av senator. Konstantin med sitt edikt av Milan som tillot kristen tro ble hovedaktør som keiser over det Bysantinske riket i denne revolusjonen. Det var i tråd med hans interesser å ha en sterk og enhetlig religion på sin side. Senere generasjoner fant det usannsynlig at den romerske biskopen Silvester I (314-335) skulle ha spilt en så ubetydelig og passiv rolle som han faktisk gjorde i denne revolusjonen. Ved slutten av 400-tallet skrev man derfor en romantisert versjon av hans liv. Han skal ha omvendt Konstantin, døpt ham, helbredet ham fra spedalskhet, tvunget ham til å stenge hedenske templer og frigi kristne fanger. Opplysningene vant allmenn tiltro. Senere ble legenden utvidet til en donasjonserklæring som fikk uhørte konsekvenser i Europas historie. En gang i begynnelsen av 800-tallet oppfant noen skrivere i den pavelige kurien historien om at Konstantin hadde overlatt til makten i Roma, Italia og alle de vestlige provinsene. Paven skulle bære en mengde seremonielle plagg som inngikk i keiserens skrud: diadem, mitra, pallium, purpurkappe og septer. Kardinalene fikk kronen. Silvester skal høflig ha avslått men nådig gått med på at Konstantin med hans regjering skulle flytte over til Konstantinopel.

Alt dette spinneriet ble mottatt med største seriøsitet og vant historisk autentisitet. Det var først ved midten av 1400-tallet at en mann i pavelig tjeneste, Lorenzo Valla en renessansehumanist, begynte å stille ubehagelige spørsmål ved den kristne kirkes nest viktigste hendelse (det vil si etter Jesu liv). Avsløringen av de forfalskede dokumentene var en seier for den nye historiske bevissthet. Valla viste til usannsynligheter som at Konstantin skulle ha kalt sine embedsmenn for satraper, en persisk betegnelse, og at en keiser umulig kunne brukte en så barbarisk form for latin i overrekkelsen av et helt imperium.

Hva var poenget med slike strabaser for denne historieforfalskningen? Jeg tror det inngår i et klassisk ødipus-kompleks hos mennesket. Kirken ville ikke innfinne seg i å måtte se en verdslig politisk makt som årsak for ens egen åndelige utbredelse. Det hadde som hensikt å gjøre paven uavhengig av verdslige potentater.

I dag foregår det nettopp en slik historieforfalskning med ønsket om å gjøre et trumfende krav på sin egen suksess uten å måtte dele førsteplassen. I dag inngår de sekulære ideologene for alle politiske vinder i en underminering av kristendommens historiske rolle i dannelsen av Europa slik det er i dag – ikke minst må en huske at selve sekularismen er et produkt av kristendommen. På samme måte som Vatikanet ikke kunne tåle ydmykelsen av å måtte erkjenne den verdslige/materielle makt sin betydning for sin egen suksess er det man i dag avskriver åndelighetens rolle i det verdslige (les: sekulære) sitt suksess.

Men det kan ikke utelates at i senere tid har den protestantiske kirke gått i koalisjon med de sekulære kristendomsfornekterne. Pastor i Filidelfia-kirken for pinsevennen, Andreas Hegertun vil gjerne at kristen makt er noe vi skal ta avstand fra: ”Med litt bred pensel kan vi si at i årene som fulgte (min anm.: etter Konstantins omvendelse) gikk kristen tro fra å være en dynamisk undergrunnsbevegelse, med brennende hjerter og relativt flat struktur, til å bli den mektigste institusjonen i verden. Samtidig gikk den fra å bli forfulgt til selv å forfølge. Den fikk rett og slett smaken på makt.”

For norsk kristen åndelig liv ser horisonten dyster ut; det dannes en koalisjon av protestanter som er fetisjister på å være på de undertrykte sin side og sekularistene, akkompagnert av multikulturalister som lidenskapelig er troende på vegne av et fragmentert fellesskap under ’Vinterfest’-fanen.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s