Ikke skyld på ungdommen!

En liten artikkel jeg skrev for Aftenposten, på trykk lørdag 17. august, gjengitt her i lengre versjon:

Det går nå side opp og side ned i avisene med hvor lite deltagelse i politikken det er fra de unge og at de spesielt stemmer i alt for få tall. Men er dette så rart?

Hva er det som interesserer ungdommen? 

På radioen og på avisene synes det ofte å stoppe med klaging og åkking over laber valgdeltagelse og i den forstand en forsøker seg på noen definisjon eller oppklaring på hva «ungdommen» mener så har jeg i dag som ellers hørt på hvordan voksne politikere synser om at det viktigste i verden for ungdommen er kun det av absolutt nærhet, dvs. slikt som vikarer, mat i kantina osv. På den andre siden igjen kan man ikke unnlate å hente inn noe post-modernistisk snakk om, «ja, jo, nei det går vel ikke an å definere hva en gruppe med variasjoner lik regnbuen mener?»

Som ungdom selv vil jeg si begge sider bommer godt utafor skiva og videre vil jeg forsiktig hevde at hverken noen kvantitativ eller kvalitativ del av undommen vil stille seg bak noen av sidene her.

Klart er vi formet at ‘de voknes verden’ og er ikke løsrevet fra den ettersom alle ungdommer inntar og konsumerer det innholdet vi blir servert igjennom diverse medier. Ungdommen er klart preget av at dette er et lite land hvilket forsterkes av en uniform presse som mener nærmest det samme om alt. Hadde det derimot vært sånn at Norge var et land hvor pressen var et mangfold som i USA fra Fox News til høyre til New York Review godt til venstre så kunne jeg muligens sagt meg enig i at en debatt om å ta «ungdommen på alvor» er nytteløst og tåpelig – det er altså ikke tilfellet. Sånn sett er vel det norske folk et ganske forutsigbart folk. Jeg tenker på Ibsen som skrev, «Norge er et fritt land befolket av ufrie mennesker». (På skolen lærer vi jo om kildekritikk, og da fryder jo alle elevene seg over hvor frie og kritiske de er når de får leser av Aftenposten at innvandring lønner seg og får det bekreftet av Klassekampen)

Men det er forskjell. Våre foreldre går på jobben og omgås en genereasjon uberørt av en masseinnvandring påbegynt på 70-tallet og kan lett til sinns svelge alt av multikulti mangfold fra det enfoldet vi har av aviser mens for de det omhandler, ungdommen, så har det i motsetning til de voksne en reell betydning som manifesterer seg i hverdagen; skolen, t-banen og på fritidsaktiviteter. Jeg forstår godt at ungdommen føler seg utafor, nærmest som outsidere som titter inn. Når jeg hører på radioen så må en jo tro at en egentlig er i 1970 fortsatt, for det virker i alle fall ikke som om de eldre vil ta innover seg hva «Det nye Norge» betyr. Det betyr blant annet at når de på TV og radio snakker om «å tolerere» så er det en hel flokk av ungdommen som sitter utenfor, innvandrerne, som kun hører om hvordan de må bli tolerert. Sjeldent er det vinklet fra motsatt ende. Andre generasjonens 68’ere er blendet på sin egen toleranse og ser glatt forbi den realiteten mye av ungdommen i Norge i dag opplever. Dere voksne snakker om toleranse, og dobbeltkommuniserer egentlig med det at dét skal være lisensen for å neglisjere de gruppene og utfordingene av Det nye Norge som dere ikke liker. Hverken Kristin Clemet eller Jens Stoltenberg reiser rundt på fest med ungdom fra hverken øst eller vest av Oslo eller noe annet sted i landet for den saks skyld. Derfor kan du si at kanskje de voksne på én måte er unnskyldt, for hvordan skulle de få vite noe annet?

Men dette er systematisk. Selv når det skriker av at det er noe galt i hva pressen og de eldre og etablerte gjør og foretar seg, så skjer det likevel ingenting. «Statistisk sentralbyrå (SSB) legger i Norsk mediebarometer hvert år fram hovedresultatene fra en landsomfattende undersøkelse av folks massemediebruk, herunder avislesing.7 I tillegg står Norsk Gallup bak en stor, landsomfattende undersøkelsesserie, Forbruker & Media, som utføres for Norske Avisers Landsforening (NAL), ukepressen, lokal-tv og en del andre oppdragsgivere. Disse omfattende undersøkelsene, som har pågått siden 1991 i SSB og siden 1989 i Norsk Gallup, viser en dalende interesse for avislesing generelt, men spesielt blant barn og unge.», skriver Anne Fogt i en undersøkelse av unges avis-lesevaner i Norge. I Sverige: «Sex av tio väljer bort tv-kanalernas nyhetsprogram. Fyra av tio läser ingen morgontidning, varken på papper eller på nätet.

Det fram går av mediebarometern från Nordicom vid Göteborgs universitet som presenterades på onsdagen. På fem år har morgontidnings läsandet minskat från 72 till 61 procent. Tittandet på tv-nyheter har gått från 55 till 38 procent sedan början av 2000-talet. Bland unga, där förändringarna är som störst, ser 12 procent på tv-nyheter.» Dette er katastrofale tall om fall. At mediene prøver å skyve så talende tall under teppet forteller bare at det er en virkelighet som ikke passer med det mentale kartet som for nå er i bruk.

Så for ikke å spore av helt: Spør du meg ligger hovedansvaret på en presse som ikke tar ungdomslivet på alvor og er generelt lite interessert i å skrive om de problemene og utfordringene som er kommet for, ikke bare norsk ungdom men ungdom i Norge de siste ti åra. Som sagt er det ikke bare ungdommens utfordringer generelt som skole og annet rundt som har forandret seg, selv gruppesammensetningen av ungdommen har radikalt forandret seg (oslo-skolen har et flertall av innvandrere) hvilket det ser ut til at har gått hus forbi en samlet norsk og foreldet pressestand.

Ungdommen må i møte med voksenlivet, som i aviser og i andre etablerte arenaer, kunne føle seg relevante.

Lenker:

Anne Fogt sin undersøkelse: https://www.duo.uio.no/bitstream/handle/10852/27821/14555.pdf?sequence=1

Undersøkelse far Sverige: http://www.svd.se/nyheter/inrikes/allt-fler-ratar-vanliga-nyhetsmedier_8259178.svd

Reklamer

2 kommentarer om “Ikke skyld på ungdommen!

  1. Jeg var blant dem som ventet fra tidlig i tenårene for å stemme, som jeg gjorde stolt som 22 åring i 1969. Det lå liksom i blodet, selv om ingen i familien var aktive. I dag er de fleste ungdommer ikke aktive eller bevisste, broilerne imponerer ikke meg heller, og voksne intervjuet på gaten er nesten totalt uvitende om enkle detaljer. Det som Jay Leno sine intervjuer. Gå til u-tube, og legg inn denne: «jay leno interviews people on the street»

    Og min «teori» er at skolen er slik anlagt: AP aldri ville ha en opplyst velgerskare. Det samme har skjedd i USA, venstresiden angrep læreryrket. Nylig har eksamensoppgaver fra «12th graders» i 1912 gått viral, og de kan se hva de måtte kunne på eksamen – imponerende. http://endoftheamericandream.com/archives/newly-discovered-eighth-grade-exam-from-1912-shows-how-dumbed-down-america-has-become Kanskje gjør litt research på vår fortid Sebeos.

    Venstresiden vet at de kan ikke vinne frem med en opplyst befolkning, derfor gjorde de noe med det. Det samme skjedde med den offentlige skolen i USA. Det er tilsiktet, og i USA og Norge ønsker de ikke kunnskaper om Grunnloven. For den bremset alltid sosialismens mange ovegrep mot individet.

    1. Tusen takk for kommentarene dine Helen34. Det er nesten så jeg ikke rekker å gå over stoffet fra den ene kommentaren før den neste er der (jeg klager ikke altså!). Hvorfor skriver du ikke selv? Jeg synes jo egentlig ikke det er så fantastisk morsomt å skrive – vel av og til kan det være befriende – for det ligger også i saken at med så mye som jeg leser så har jeg også et ansvar for å betale tilbake samfunnet for alt det stoffet jeg får igjennom bøker og annet. Skal vi ha en rett til å «klage» på tingenes tilstand må vi i alle fall kunne ha på det rene at vi gjør noe for å endre det – eller hva?

      Sende inn en artikkel til Document.no f.eks.? Jeg tenker på hva det mentalt har for mennesker å si at man ser at finnes mennesker som bryr seg. Kanskje er det ikke nødvendigvis det viktigste at du omvender den eller eller den personen men folk vil oppdage kanskje at ikke alt er så såre vel som en viss statsminister vil ha det til.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s