Hvordan soxiantehuitarde-naturalismen strider med menneskets natur

I 2012, i et tidsskrift med navnet Intelligence fikk to forskere fra Yale og Ohio State Universities en rapport de sammen hadde skrevet publisert. Den tok utgangspunkt i å følge syv amerikanske «child prodigies» som det heter på amerikansk, som vi på norsk vil helst kalle ‘vidunderbarn’. Man skulle da finne ut hva det var som gjorde at denne jenta som treåring kunne komponere og var på verdensturné som syvåring. Det gjorde man best ved å finne felles ferdigheter/egenskaper. Disse vidunderbarna var begavede og flinke innenfor vidt forskjellige ting; fra gastronomi til matte. Hva man fant da var at, bra og trent hukommelse er den mest fremtredende ferdigheten blant de syv vidunderbarna.

Hva i huleste granskævven har dette med 68’er-naturalisme å gjøre?

Min kobling er her at, hva som for oss andre ‘dødlige’ ser ut som naturlig talent, er egentlig spontan kreativitet som ene og alene kommer av at man har et så stein solid fundament av basis-kunnskaper at en kan løfte seg til nye og ukjente ‘høyder’ fordi alt sitter memorert og automatisert. Den usedvanlige velutviklede/trente hukommeslen er da grunnen til at vidunderbarn har ‘talent’. Kanskje tenker du nå at du garantert kjenner en som ‘bare var født god i fotball’, men kan ikke huske når neste skole-time er. Men også i sport – for alle de som kan kjenne seg igjen i det – så er det også slik at man igjennom å huske følelsen(; »hvordan føltes det da jeg traff krysset sist fra denne avstanden og den vikelen») bygger seg opp et så sikkert fundament av basis-ferdigheter at man f.eks slipper å fokusere på selve løpet fordi det er automatisert og kan heller fokusere på mer kreative løsninger som finter, brasse osv. Ingenting krever mer øvelse enn spontanitet.

En 68’er ser ikke her beinhard disiplin eller noe behov for basis-kunnskaper, men lever i troen om at det kun er om å gjøre å skape minst mulig friksjon/utfordringer rundt barnet for at dets virkelig potensiale skal slippes fri: Mennesket er allerede født og utrustet med hva som trengs for å skyte mot stjernene uten menneskelig eller guddommelig inngripen.

Selvfølgelig forstår enhver leser at dette er ren galskap å tro at et barn – eller et hvilket som helst menneske for den saks skyld – skal kunne løfte seg selv etter håret til himmelen og forbi. Og endatil er det til å få en god latter av, at det som har blitt og fortsatt blir tatt for et idéal for fred og humanisme i realiteten ikke en gang tåler lyset fra vitenskapen om den skapningen det omhandler.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s