Populisme i norsk forstand

Karen Tjernshaugen, journalist i Aftenposten har en artikkel om spørretimen 15. mai i nettutgaven her med tittelen «Siv Jensen spilte innvandringskortet».

Frp-leder Siv Jensen åpnet dagens spørretime på Stortinget klokken 10.00 med å gå rett i strupen på statsminister Jens Stoltenberg.

– Hvis utviklingen med økt ikke-vestlig innvandring fortsetter, slår ekspertene helt entydig fast at vi vil bruke opp verdier tilsvarende hele oljefondet og alle den norske statens Statoil-aksjer, hevdet Jensen.

Hun henviste til tall fra Statistisk sentralbyrå som viser at antall innvandrere i Norge aldri har vært høyere.

EØS-innvandring

Jensen viste også til uttalelser fra LOs sjeføkonom Stein Reegård og Knut Røed ved Frisch-senteret har kommet med om at det er helt feil at norsk økonomi er avhengig av arbeidsinnvandring.

Jeg vet det hender, spesielt med Per Sandberg, at det slippes ut et par populistiske og gjerne ikke særlig gjennomtenkte uttalelser fra FrP og reagerte først ikke så veldig på overskriften rent bortsett fra at det er den vanlige hetsen av FrP, men denne artikkelen når nye høyder innenfor journalistisk lavmål.

Jeg sendte dette i en e-post til Tjernshaugen i håp om en respons – hvilket jeg ikke fikk.

Når du tittulerer en artikkel med ordet «innvandringskortet» så er det selvfølgelig for å si at nå er FrP ute på sin populistiske ferd igjen. Jeg er fult klar over at det er en del uøsnkelig populistisk som kommer fram fra FrP angående innvandring. Men nå forholder det seg slik at Siv Jensen faktisk har tatt opp de tallene sjefen for SSB har gått god for som viser at hver ikke-vestlig innvandrer tilsvarer 4,1 millioner i netto kostnader for staten igjennom ett liv – altså ikke rent populistisk snakk, eller hva Siv Jensen «hevder» som du skriver.

Videre skal du ha cred for at du tar med det om Frisch, men om du leser hva du selv skriver så var det aldri noe annet enn ikke-vestlige innvandrere Siv Jensen snakket om mens derimot Jens Stoltenberg går over til å snakke om innvandrere fra Polen og Sverige, som da er god-dag-mann-økseskaft. Du finner det da verd å kommentere denne viktige debatten som Jensen tar opp som «innvandringskortet» og de fakta som er kommet fram, som noe [Siv] Jensen alene «hevder» men du finner det åpenbart ikke verdt å kommentere at Jens Stoltenberg ikke noen gang er i nærheten av enten å forstå eller svare på hva Siv Jensen sa.

At Aftenposten befinner seg godt til venstre for FrP er intet sjokk for noen men at det går an å ty til slike midler er rett og slett grovt.

«You’re entitled to your own opinion, but not your own facts»

– Mark Twain

Til slutt: Jeg tok et kjapt søk på google med «site:aftenposten.no innvandringskortet» og fikk 254 treff. Mer enn et enkelttilfelle kanskje?
site:aftenposten.no innvandringskortet 254
Reklamer

5 kommentarer om “Populisme i norsk forstand

 1. Hei

  Flott bloggpost. Ble henvist fra Honest Thinking, og jammen hadde ikke redaktøren der rett; denne var vel verd en titt. Meget godt skrevet og ikke minst poengtert. Spesielt godt likte vi sitatet av Twain:)

  Mvh
  Filosofen

 2. Godt sett, og enda bedre forstått. Fortsett å rist i burene deres. Kansje blir det reaksjoner som lager vei for oss alle, istedenfor bare de som kjenner hverandre…

 3. Svar til Filosofen og Oddegil:

  Det er sannelig motiverende ord 😀 Har nå drevet på siden desember og begynner å få en fin rutine. Å skrive er virkelig stimulerende for tankende. Hadde det ikke vært for wordpress så hadde jeg sannelig gått på veggen for det er søren ikke mye til høyde under taket hverken blant folk flest og enda mindre blant offentlige Norge med tilhørende media.

  Håper dere fortsetter å lese. Jeg skal nok stå på, men akkurat nå er det eksamensperiode og det er ikke alene dét som tar tid så da håper jeg dere forstår hvorfor det også tar tid å svare på kommentarer og det ikke alltid vil komme like mye stoff fra meg.

  Tusen takk!

  1. Den er grei.

   Og du har selvsagt rett; takhøyden i media kan knapt kalles tak høyde. Tenk bare på alle de som har sendt titalls, hvis ikke hundrevis av poengterte, om enn skarpe kronikker eller debattinnlegg til f.eks. Aftenposten og som gang etter gang får standardmailen om at «på grunn av så stor pågang, må vi dessverre takke nei til ditt innlegg. Men kom gjerne tilbake med nye innlegg senere».

   Tja, man skulle jo tro at om man har sendt la oss si 100 innlegg og alle er avvisst, reduseres lysten til å fortsette. Og fordi man ikke får noen tilbakemelding på hvorfor innlegget avvises, vet man heller aldri hvordan man kan forbedre seg. Man skriver og skriver, men uten egentlig å vite om arbeidet blir bedre eller står i stampe.

   Vi så imidlertid responsen forleden på Hege Storhaugs fabelaktige innlegg, et innlegg som rakk å notere 2000 kommentarer før Aftenposten «så seg nødt til å stenge kommentarfeltet» under påskudd om at moderatoroppgaven var for krevende. Bare tull selvsagt, og folk vet det.

   Apropos skriving som terapi; Wittgenstein (1889-1951) sa at filosofi er terapi, og det stemmer; når man skriver eller filosoferer får stemmen man har i seg en retning fremfor kun å spinne i sirkel, hvilket absolutt er til å tilte i vinkel av.

   Vi krysser fingrene for eksamen:)

   Mvh
   Filosofen

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s